Vielsesringe i Guld

En guld vielsesring er en tidsløs klassiker. Det kan virke som en lille ting, men valget af din og din partners vielsesringe er noget der kræver stor omhu. Det er de smykker, som I formodentlig vil bære hver dag resten af jeres liv for at minde hinanden og vise omverdenen jeres kærlighed. Det kan være svært at vælge hvilken form for vielsesring du og din partner er til – Der er nemlig indenfor de seneste år kommet mange nye varianter af den klassiske guld vielsesring.

Meget mere end blot en klassisk plain guld ring

Tilbage dengang vi åbnede vores første guldsmedeforretning i Nærum valgte de fleste par helt traditionelle og plain guldringe. De seneste år møder vi dog flere og flere unge par, der vælger unikke ringe. Det kan både være håndlavede ringe, som vi laver helt efter brudeparrets ønske eller specielle designer guldringe fra eksempelvis den tyske producent Gerstner.

I vores katalog her på hjemmesiden har vi over 40.000 forskellige modeller, som du kan gå på opdagelse i. Det kan virke overvældende, men her er nogle af de ting du som vordende brud eller gom kan have med i dine overvejelser:

•   Hvad er vores budget?
•   Er jeg mest til det klassiske udtryk?
•   Hvad vil vi synes om på længere sigt?
•   Skal der være diamanter i hendes eller begge vielsesringe?
•   Vil vi gerne have unikke vielsesringe som ingen andre i verden har?

Det handler om hvad DU kan lide

Som brud eller gom skal du bære din kommende vielsesring hver dag resten af dit liv. Kære Brudepar, vores allerbedste råd er derfor at vælge en ring som I kan lide.

Moden skifter hurtigt, også indenfor smykker. Det er derfor vigtigt at vælge en ring, der symboliserer noget for jer som par, og som I hver især kan forestille jer at gå med resten af livet.

Den klassiske guld vielsesring går aldrig af mode, og det gør elegante diamanter heller ikke. Men hvis du bevæger dig ud i nogle af de mere “vovede” designs, så tænk blot over om det også er en ring, som du vil gå med til jeres kobber-, sølv- og guldbryllup.

 

Introduktion til guldets fortryllende verden

 

Hvad betyder guldets karat tal (kt)?

Der er ofte forvirring mellem brugen af ordet “karat”, forkortes kt, når det bruges i relation til guld. Det er en god ide, at forstå den væsentlige forskel på de to, inden du køber noget så betydningsfuldt som en forlovelses- eller vielsesring.

Når vi bruger ordet “karat” i sammenhæng med guld, taler vi om renheden af guldet. Renheden af guld bliver udmålt på en skala op til 24. 24 karat er derfor den højeste renhed som guld kan være. Du tænker måske, at selvfølgelig skal din kommende vielsesring være det bedste af det bedste i 24 karat guld. Dog er der visse forholdsregler her at tage højde for. 24 karat guld er nemlig et forholdsvis blødt metal, så det er fx ikke en god idé til et hverdagssmykke. Derimod har vi også 8 karat – men vielsesringe i 8 karat holder ikke glansen ligeså flot som 14 karat pga for meget sølv i legeringen.

Guld legeres oftest med andre metaller og kommer ned i renhed på 18 eller 14 karat. Dette kaldes legeringer. Vi anbefaler 14 karat guld til vielsesringe, da de kan tåle at blive båret hver dag og modstå hverdagens prøvelser.

En slutbemærkning: Når carat bruges i forbindelse med diamanter eller andre smykkesten, er det et udtryk for diamantens vægt. Måleenheden 1 carat diamant svarer til en vægt på 0,2 gram. Bemærk venligst her, at det hedder karat når det omhandler måleenheden for guld, og det hedder carat når det kommer til måleenheden for sten, fx diamant, rubin, smaragd, opal, turmalin og tanzanit.

Ring på i guldsmedværksted
 
To guld ringe

Guldets lødighed og legering

Guldets legering fortæller hvor mange promille (0/00) guld der skal være i ringene. En promille er 1 tusindedel. Hvis ringene skal være i 14 karat guld, skal der være 585 promille guld i ringen. Der er ikke krav til hvad resten op til 1000 promille, altså de 415 0/00 skal være. Statens Kontrol for ædle metaller, som er en del af FORCE Technology, kommer årligt og kontrollerer, at alle der har sit eget stempel overholder disse promiller i guldet, enhver der ikke overholder disse promiller, mister deres ret til at stemple guld.

Alle der har et stempel isætter dette stempel, som er et navnestempel på den pågældende producent, samt et lødighedsstempel, således at alt guld har 2 stempler i.

Farven på guld fås ved at blande andre metaller i guldet fra den karat og op til 1000 promille, fx 14-karat er det 415 promille, der er andet materiale, så hvis det skal være hvidguld vil det typisk være palladium og sølv, der bliver iblandet for at få den rette farve, da guld jo er ”gult”.

 

Tre typer guld – Hvad er forskellen?

 

Klassisk har rødguld været det mest brugte indenfor smykkeproduktion, men indenfor de seneste årtier er også hvidguld og især rosaguld blevet ekstra populært. Klassisk rødguld er det vi alle kender. Når du tænker på en guld ring, så er det rødguld du tænker på.

Lad os dykke længere ned i forskellen på de tre typer guld.

Hvidguld

Hvidguld er en legering – eller blanding – af rent 24 karat guld og hvide metaller som sølv og palladium, og normalt lægges der en rhodium coating på ringen efterfølgende. Før i tiden brugte man også nikkel, men ifølge Miljøstyrelsen må smykker og mobiltelefon ikke frigive mere end 0,5 µg/cm²/uge. Derfor gør vi en dyd ud af, at hvidguld ikke indeholder nikkel, men det er et utroligt bindemiddel.

Rødguld

Rødguld er det vi alle kender som guld. Det er normalt legeret med andre metaller som kobber og zink.

Som beskrevet ovenfor angives renheden af guld efter karat-skalaen (angivet i promille):
•   24 karat: 999 0/00 rent
•   22 karat: 916 0/00 rent
•   18 karat: 750 0/00 rent
•   14 karat: 585 0/00 rent
•   8 karat : 333 0/00 rent

Fordele ved rødguld
•   Det mest allergivenlige af de tre typer guld brugt til smykker
•   Historisk det mest populære valg til vielses- og forlovelsesringe
•   Ælder rigtig pænt med tiden

Rosaguld

Rosaguld, også kendt som rose gold, er blevet mere populært de seneste år. Især efter Apple begyndte at lave deres populære iPhone i denne farve.

Rosaguld er egentlig overskrift for alle de mange nuancer af rød, rosa og orange guld varianter der nu findes på markedet.

Rosaguld laves ved at legere rent guld med kobber – tilsammen får denne legering et varmt rødt skær. Jo mere kobber der bruges i legeringen, jo mere rødt/orange bliver legeringen. Ligesom ved hvidguld er rosaguld en legering, og der findes derfor ikke noget der hedder “Rent rosaguld”. Vi laver kun rosaguld i 14 eller 18 karat, og det er karaten der bestemmer hvor mange promille.

Fordele ved rosaguld
•   Det er flot til både mænd og kvinder
•   Mange synes det er den mest romantiske guld legering, grundet den røde farve
•   Oftest den billligste af 14 karats guld legering, da kobber som det rene guld blandes med er forholdsvis billigt – men også den blødeste af alle legeringer. 8 karat guld legeres ofte med sølv og bliver blødere end med kobber. 

Ulemper ved rosaguld
•   Kan forårsage en allergisk reaktion hos personer der lider af kobber-allergi – dog siges det at kobber kan være godt til leddegigt, men ikke nogen dokumentation for dette

 

Hvor kommer guldet fra?

Guld er en af de mest genkendelige metaller på jorden. Det har været kendt lige siden oldtiden. Indtil man fandt platin i 1700-tallet var guld det tungeste af de kendte metaller.

Guld bliver gravet eller vasket ud af jorden, og findes frit i naturen i gennemsnit 0,004 gram pr. ton jord. Det danner sjældent krystaller i naturen, men mere små ansamlinger, der kan ligne blade og lignende. Guldet findes frit i små mængde, som mikroskopiske korn i nogle mineraler, så som pyrit (svovlkis) galena (blyglans) og lign. Guld kan vaskes ud af flodsand, da guldet er så tungt i forhold til sandet. Ellers udtrækkes guldet fra malm enten med kviksølv eller cyanid opløsning.

Det er et stort arbejde at grave guld ud af jorden, og det er derfor det er blevet så kostbart et metal. Når det kommer til vielsesringe har guld også en anden fordel – dets varmefylde. Det betyder for dig, at din vielsesring altid er varm og behagelig at røre ved.

Vielseringe i guld
 

Ofte stillede spørgsmål om vielseringe

 

Hvad koster en guld vielsesring?

Dette er et spørgsmål, som vi ofte møder hos vores kunder i guldsmedeforretningen.

En guld vielsesring kan koste fra 1700 kroner helt op til over 100.000 kroner.

Det kommer helt an på hvor mange mandetimer, der går med forarbejdningen af ringen, hvor mange gram guld der går til ringen og om der evt. skal isættes diamanter/brillianter i ringen.

En normal dansk vielsesring i guld vejer ca. 7-9 gram når den er færdig smedet og klar til at tage med i kirken eller på rådhuset.

På hvilken hånd skal vielsesringen sidde?

Er du førstegangs brud eller gom, så har du helt sikkert et meget klassisk spørgsmål vi ofte svarer på i vores butik: På hvilken hånd skal vielsesringen sidde?

Det korte svar er: Vielsesringen sidder normalt på højre hånd i Europa.

Forlovelsesringen skal dog i modsætning til vielsesringen ifølge de gamle traditioner sidde på venstre ringfinger. Dette er dog blot en tradition i Europa.