Det at udveksle ringe er en tradition helt tilbage fra 1300-tallet både ved vielsen og ved forlovelsen. Nogle kvinder får først en ring til forlovelsen og derefter en til vielsen. Den første ring har en sten med god blikfang i, den anden ofte en klassisk og glat, da mange par vil have den samme ring. 

Platin er et metal med hvidlig farve

Platin stammer fra det spanske og betyder “lille sølv”.

Platin er nr 78 i det periodiske system. Den første gang man stødte på platin var i 1557 skrevet af Julius Scaliger. i det 18. århundrede erklærede Ludvig den15. at platin var det eneste der passede sig for en konge, guldet blev ikke eksklusivt nok. 

Platin anvendes som katalysator i en del bilers udstødning, men ogsåtil hærdning af silikone, samt til brændselsceller. Men da platin er relativt dyrt materiale, arbejder industrien på at reducere mængderne eller finde alternativer, de andre ædle metaller i samme gruppe rhodium, rhutenium palladium eller kan også anvendes, men hvert metal har lidt forskellige egenskaber. Platin er en alsidig kemisk katalysator.

Platin udvindes primært i Syafrika, Rusland og Canada.  Platin findes ofte som frit metal sammen med iridium. Det er enorme mændgder der skal behandles, hvert ton malm indeholder dog kun ca et halv gram platin, men prisen på platin gør det rentabelt. 

Indenfor urmagerfaget værdsættes platin for dets modstandsdygtighed overfor korrosion og slidtage, derudover er det velegnet til at montere “smykkesten” i. Ur-fabrikanten Constantin begyndte at bruge metallet i 1820 og siden har Patek Phillipe, Rolex, Breitling og andet lanceret ure med platin indhold. 

På grund af metallets sjældenhed bruges platin ofte som symbol på noget dyrt og eksklusivt; “platin”-kort har for eksempel større priviligerier end et “guld”kort, det samme gør si gældende med musik udgivelser. En platin plade er flere solgt eksemplarer end en guld plade. 

Platin er yderst korrosionsbestandigt, hvilket gør det velegnet til smykker, da platin ikke iltes eller korrodere ej heller ikke ved høje temperaturer. Smeltepunktet for platin er 1768 gr C. Heller ikke saltsyre eller salpeterssyre angriber platin, det gør til gengæld cyanider, halogener, svovl samt stærke baser.  Metallet kan desuden opløses ik kongevand, hvorved det danner klorplatin syre. 

Da platin er et yderst hårdt metal, kan det være vanskeligt at ændre ringene i størrelse, alle fatninger vil være rigtigt gode i platin, da platin både er et hådt metal og ikke går i forbindelse med ilten i luften og derved misfarver. Så fatningen vil være yderst holdbar i platin, dog skal fatningen altid efterses efter et evt. slag eller stød selvom sten ikke siddder løst nu. Plantin har yderligere den fordel at det er naturligt hvidt, så rhodium behandlingen man giver hovedparten af hvidguldsmykkerne regelmæssigt i smykket levetid, er ikke nødvendig. 

Prisen på platin varierer med udbuddet på platin, normalt er platin ca 50% dyrere end guld, da platin vejer ca 10% mere. 

Platins vægtfylde er 21,45 gr/m3

Guldet vægtfylde er 19,3 gr/m3