Vielses- eller forlovelsesring

Tradition for forlovelsesring går mange århundreder tilbage, når en mand beder om en dames hånd til ægteskab ved at give hende en værdifuld ring i bytte for Faderens godkendelse. Forlovelsesringen er et symbol på, at kvinden har sagt ja til at gifte sig med manden. Vielsesringen derimod er et symbol på, at parret er blevet gift.

Vielsesringen kan spores ca 4800 år tilbage. Man mener, at vielsesringens historie starter i Nordafrika langs med Nilen. Da floderne altid har bragt liv med sig, i de første ringe brugte man siv og rør, dette materiale holdt desværre ikke så længe, så senere gik man over til at lave ringe af læder, ben eller elfenben.

Ud over den historiske betydning af vielsesring er der også en symbolsk aspekt så godt. Den cirkulære form af en ring repræsenterer evigheden og uendeligheden, og hullet gennem ringen betegner en døråbning fører til begivenheder i fremtiden. For at give nogen en ring angiver engagement af uendelig og udødelig kærlighed.

Traditionen med noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt stammer fra en victoriansk remse. Det handler om at sørge for, at heldet vil tilsmile bruden i hendes ægteskab – og de fire små ting, hun bærer på denne dag, er oftest ikke synlige for andre end hende selv og hendes kommende mand.

Normalt i Danmark bæres forlovelsesringen på venstre hånd og  vielsesringen på højre hånd, i de fleste engelsk talende lande er det omvendt.

Det er ikke altid man blot kan flytte ringen over på den anden hånd, hvis man ønsker det. Da den hånd der bliver brugt mest, har flest muskler, og derved er størst, der kan være et par nr i forskel på hver hånd.

Hvis du ønsker at bruge både vielsesring og forlovelsesring på samme hånd, skal du være opmærksom på, at metaller der sidder op ad hinanden slider på hinanden med tiden.

 

Vielsesringe til jeres bryllup

Går du/I i tanker om at gifte dig/Jer? Her kan du se et bredt udvalg af forskellige vielsesringe. Mangler du/i inspiration kan du/I med fordel se vort udvalg igennem eller blot besøg vor butik i Nærum.

Har du nogle gamle guld smykker du ikke bruger enten fordi at de er umoderne eller blot gået i stykker. Kan I sagtens bruge guldet fra disse smykker til Jeres ringe

Hvis I selv har en ide om hvordan Jeres ringe skal se ud, så kom gerne med en tegning eller blot en beskrivelse af hvordan I mener ringene skal være, så ledes at I selv kan være med til at designe Jeres egne ringe.

Har I selv brillanter eller andre sten liggende kan de sagtens isætte i ringen. Vi hjælper gerne med til hvordan disse sten bevares bedst muligt. Hvis I har mange forskellige lødigheder af Jeres eget guld, kan vi sagtens lave ringe af det, men hvis de skal stemples, skal de ind til Force, og det koster selvfølgelig noget.

Det er værd at bemærke, at alle overflader slides blanke/ensartede ridsede med tiden, den dybe rustikke overflade holder dog længere end den lette rustikke overflade. Hvis ringene skal graveres, så følg linket til indvendig gravering.

En almindelig vielsesring vejer normalt ca. 7-9 gram, men jo bredere jo og jo tykkere den er jo mere vejer den.

Vielsesring på finger
 

Guide til valg af vielsesring

Vielsesringe bliver produceret i mange forskellige modeller, du kan vælge:

1) Materialet, som kan være guld, sølv, platin, palladium, titan eller stål, guld og sølv er de blødeste materialer og med lavest smeltepunkt, hvilket gør dem lettere at ændre i størrelse med et pænt resultat. Guld bliver jo legeret til en bestemt karat, og legeringsmaterialet er noget noget hårdere, derfor bliver guldet hårdere.

2) Profilen er den facon som rinskinnen har altså om den er rund, linseformet, lige udvendig, lige indvendig, eller blot afrundet, samt ikke mindst hvilken tykkelse ringen har. Nogle profiler er behageligere at have på end andre.

3) Bredden på ringen er hvor meget den fylder på langs med din finger.

4) Overflade kan varieres på et utal af måder lige fra en helt blanke, skøjtede, hamreslåede, kugleslåede, filet, magnet poleret og mange forskellige varianter her i mellem.

5) Sten i ringen, normalt bruges brillanten i vielsesringe, da det er den hårdeste sten, der findes og vil kunne tåle det daglige brug. Mange andre sten kan også anvendes. Hvad facon skal stenen have rund, firkantet, dråbeformet eller noget helt andet.

6) Skal stenen fattes på en bestemt måde, som knapfatning, i 4-grebsfatning, i 6-grebsfatning eller blot i forrivning nede i ringen. Somme tide får en ring et slag af en eller anden art, derfor vil vi anbefale at du får efterset grebene på din ring efter et par og gentage dette ca hvert andet år for ikke at tabe din sten.  

Vort værksted producerer vielsesringe i alm. guld, det er den farve i fagligt kalder rødguld, desuden producerer vi i rosaguld, som er den farve der minder mest om kobber farven, sidst men ikke mindst også i hvidguld. I 8 karat guld producerer vi dog kun i alm. guld, men både i 14 og 18 karat er det i alle 3 guldfarver.

Husk at vi sagtens kan bruge det gamle guld til, at lave Jeres ringe af. Så har du nogle ”gamle” smykker du ikke længere bruger, så kan du anvende dem i dine/Jeres nye ringe. Vi hjælper gerne med hvordan du/I kan bruge guldet i ringene.

 

Stort udvalg af vielsesringe

Vi sælger også vielsesringe, som vi ikke selv har produceret, så søger du ringe, hvor budgettet kan være begrænset, er det værd at se på vore stål eller titanium modeller. Da disse materialer ikke er helt så dyre som guld. Det er også værd at bemærke, at titanium er et meget allergi-venligt materiale. Dog skal du/I være opmærksom på, at titanium og stål er meget hårde metaller og kan være vanskelige at ændre i størrelse. 

Men alle de modeller, som vi fører enten i butikken eller i web-shoppen kan, alle ændres i størrelse, det tager blot noget længere tid end med alm. guld vielsesringe og sølv vielsesringe.

Vore priser for én vielsesring starter ved omkring 500 kr pr ring, for de billigste, som er ren titan. De dyreste ringe er det størrelsen på brillianten størrelsen og antallet af store brillanter og bredden på ringen der er afgørende for prisen. 

Vielsesring på fingeren
 
Brudepar med ringe

Gerstner vielsesringe

Vi har et stort udvalg af Gerstner vielsesringe. Gerstner har videreført produktionen gennem mere en 150 års virke, så de tæller i dag 6. generation af familien. Gerstner er i dag den største og ældste vielsesrings producent i Pforzheim i Tyskland med mere end 100 ansatte.

Gerstner vandt The Red Dot Award i 2018, det er et eftertragtet international designer pris for unge talenter, denne pris er meget prestigesfyldt i professionelle designerkredse.

 

Hjælp til at vælge vielsesring

Prøv ringen derhjemme først

Vi har lavet en prøveboks, således at du i ro og mag kan sidde hjemme og se på den ønskede ring.

Når du vælger en prøveboks, så levere vi den valgte vielsesringe i en prøveversion, denne prøvering er desværre kun i størrelserne 54 og 64. Desuden leverer vi et ringmåle sæt som har samme bredde og profil, som den ønskede prøvering. Prøveringen som vi sender til Jer vil være magen til den vi har i butikken i Nærum.

Er du i tvivl om din ringstørrelse?

Har du en eksisterende ring, som du kan måle, du skal være meget præcis for at finde den rette størrelse. I Danmark er ringstørrelsen den indvendige omkreds på ringen.

Formlen for dette er diameteren på ringen indvendigt i millimeter gange med pi (Pi = 3,1415926535) ex 17,2 mm x 3,141592 = 54 str

For at finde den rette størrelse, er det vigtigt at vide hvilken profil ring som du ønsker dig har. Der kan være meget forskel på hvordan en smal meget afrundet ring føles og en meget bred lige ring føles.

Når du får varme fingre hæver blodkarene inden i fingeren, herved kan dine ringe føles for små i forhold til ringen, når det er koldt trækker blodkarrene sig sammen og ringen føles større, men kvindens månedlige cyklus har også betydning for ringstørrelsen, pas i sær på under og efter en graviditet.

Så det er vigtigt at vide om det er varmt eller koldt den dag fingeren bliver målt, samt hvilken profil ringen har.

Hvad er en ringprofil?

De meste afrundede ringe indvendigt, er helt klart de mest behagelige at have på. Når man prøver de meget runde ringe kan de dog være lidt for tykke mellem fingerne, så den mest solgt ring, er linse-formet indvendig.

Hør Finn fra Min Guldsmed fortælle om ringprofiler, og få gode tips til at vælge en ringprofil der passer dig.

 

Gravering af ringe

Vi har gennem årene set rigtig mange forskellige gravering, kun Jeres fantasi sætter grænser for graveringen. Normalt får man graveret hinandens navn i ringene og den dato, som vielsen finder sted, nogle sætter også et hjerte eller dobbelt hjerte eller et uendelighedstegn.

Andre graverer fingeraftrykket udvendigt på ring, andre igen graverer hinandens navne udvendigt, for at holde, når det er udvendigt skal graveringen være noget dybere, end hvis den er indvendig, dog er det værd at bemærke at alt det udvendige på ringen bliver slidt, derfor også graveringen. 

Læs mere om gravering af ringe

Frieri
 

Hvad er de forskellige metaller?

Normalt legeres ædle metaller kun med andre ædle metallter. Et ædelt metal er et metal af høj økonomisk værdi, et ædelt metal er karakteriseret ved lav tendens til at gå i forbindelse med andre metaller.

Der findes følgende ædle metaller:

Guld, sølv, rhodium, rhutenium, palladium, platin, kobber, kviksølv,  osmiium. iridium og gallium.  

Sølv findes i 2 forskellige legeringer: 

1) Sterling sølv, hvor lødigheden er 925 promille, er det vi normalt anvender til alle vore smykker.
2) 3-tårne det samme som 830 promille sølv, bliver normalt brugt til bestik og sølvskåle og sølvfade mm. Nyere sølv er stemplet med 830. De 3- tårne blev indført for af sølvsmeden for at spare omkostninger til kontrol af sølvet. 2-tårne er ikke sølv, men kun belagt med sølv.

Når sølvet har ligget et stykke tid blive det brunlig mørkt, årsagen er sølvets natur at gå i forbindelse med svovlbrinten i luften, man siger at det oxidere. 

Oxideringen går stærkere hvis man lægger smykkerne i egetræsskuffen, så det bør man udgå, hvis ikke man ønsker denne farve. Når vi som fagfolk oxiderer sølvsmykkerne er det få at få en bestemt mode effekt frem i smykket. 

Når vi som fagfolk rhodinere sølvsmykkerne, gør vi det for ikke at pudse så meget på smykkerne, men jo mere vi pudser på smykkerne jo mere overflade pudser vi også af, altså lidt af rhodinering aftørres hver gang, der pudses på ringen. 

Årsagen til at vi forgylder smykker er at nogle vil have dem til at ligne guldsmykker, men ikke ønsker at betale for et guldsmykke. 

For at dine smykker ikke oxidere af sig selv, kan du altid lægge dem i lufttætte poser. Alle sølvsmykker oxidere også de forgyldte og rhodinerede, disse smykker er blot længere tid om at oxidere.  

Af og til bruges ruthenium som overflade på sølvet, det gør at sølvet bliver sort ligesom ved en oxidering, dette gøres også af hensyn til mode tendenser.  

Guld findes i flere legeringer:

Karat Promille Land
8 333
9 375 Tyskland og England
10 417 Laveste legering USA
14 585
18 750
19,2 800 Portugal
21 875 Fjern østen + de arabiske lande
22 916 Indien
24 999 Fjern østen

Guldets karat fortæller kun hvor meget guld der skal være i smykket, Statens Kontrol for ædle metaller kommer årligt for at kontrollere, at alle der har deres eget stempel overholder legeringen korrekt og der er kun 2 promilles tolerance på legeringen.

Karaten på guldet fortæller intet om farven på guldet. Farven på guldet fås ved at blande/legere guldet med andre metaller (normalt bruges kun ædle metaller) i guldet fra den karat og op til 1000 promille, for ex. 14-karat  er 585 promille, det betyder at der er 415 promille til et andet metal, så hvis det skal være hvidguld vil det typisk være palladium og sølv, der bliver iblandet for at få den rette farve, da guld jo er ”gult” og her ønskes farven at være hvidlig som muligt.

For at hvidguld bliver helt hvidt, vil man typisk give  hvidguldet det overflade behandling efter bearbejdning, som vil være rhodium.

For at få den nye rosaguld farve vil man iblande/legere med kobber indtil den ønskede legering og farve er opnået.

Så farven på guld i 24 karat, som er finguld er altid “gult”, alle andre farver på guldet vil afhænge af hvilket materiale man legere med for at få den ønskede farve frem.

Slidstyrken i ringen

Fingguld altså 24 karat (999 0/00) og finsølv (999 0/00) er lige blødt, men guldet er meget mere smidigt en sølv. 

Grunden til at guldet ikke er lige så blødt, som sølvet er, at guldet bliver legeret til den rette lødighed med andre metaller, der er hårdere, samtidig er guldet smidighed gør at guldet bliver mere holdbart end sølvet

Da sølv bliver solgt som 925 promille er det meget blødt af natur, det har den betydning at det bliver slidt hurtigere end de andre metaller.

Palladium og platin findes også i forskellige legeringer. Platin findes i  600 og 950 promille, og palladium findes i 333, 500 og 950 promille legeringer. 

Platin, palladium, titan og stål har alle næsten den samme metalliske farve og alle disse metaller har væsentligt højere smeltepunkt end både guld og sølv og er alle væsentligt hårde end både finguld og finsølv. Hårdheden gør at det kan være vanskeligt at ændre evt. ring i størrelse, da metallet let krakelerer efter opvarming.

Hvis man giver sølvsmykket en rhodium overflade behandling, kan vi som guldsmede heller ikke se forskel på rhodineret sølv eller hvidguld, kun når vi begynder at læse stempler eller når rhodinereingen bliver slidt af. Når overfladen bliver slidt, bliver hvidguld lettere “gult” igen og når det rhodinerede sølv bliver slidt af, så bliver smykket blot sølvfarvet. 

Søger du sort titan, skal du være opmærksom på at det kun er en overflade belægning og alle overflader bliver slidt med tiden, så vil den grålig farve titan træde igen. 

De sorte ringe, som vi har i vort sortiment er lavet at keramik. Nogle andre guldsmede fører sorte ringe i carbon.

Metal Smeltepunkt Hårdhed Moh
Guld 1060 2,5
Sølv 960 2,5
Titan 1800 6
Palladium 1553 4,8
Platin 1775 4,5
 
Mand med ring

De mest populære vielsesringe

Moden forandrer sig hele tiden også på vielsesringe.

Nogle kommende brudepar vil helst have noget helt unikt. Her har nogle af vore egne producerede ringe med skæve hjerter formet med brillanter været meget efterspurgte.

Andre kommende brudepar vil helst have ringe, der er fyldt med brillanter eller hvor man skal sætte 3 brillantringe sammen, som man gør med nesting ringene, hvor man så køber en ring ad gangen.

Andre kommende brudepar vil gerne have have en så billig ring så muligt, da brylluppet kan være dyrt nok i forvejen, her er stål eller titan vielsesringene rigtig gode at kigge på.  

 

Hvordan holder jeg min en vielsesring pæn?

Nogle syntes at de ridser og skrammer, som en ring vil få med tiden, er smuk og har sin helt egen historie. Andre syntes at den næsten skal se ny ud hele tiden.

Har en vielsesring i sat sten, er diamanten den mest holdbare sten der findes. Dog kan diamanten flække, hvis den får et uheldigt slag. Sidder den nede i ringen i det vi som guldsmede kalder forrivning, så kan de fleste godt blive holdt på plads af sig selv, men kom gerne og spørg. Ingen diamant kan revne af sig selv, kun et uheldigt slag kan være årsag. 

Men er diamanten isat en grabbe- fatning vil vi altid råde til at komme forbi med ringen, hvis sten ser underlig ud. Det ene greb kan også have få et slag, så har du en ring med grabbe fatning råder vi altid til at få den efterset med nogle års interval.

På alle hvidguldsringe bliver den rhodinerede overflade slidt af med tiden. Alle overflader på vielsesringe bliver slidt om den er rustik, filet, hammerslået eller en helt anden overflade, hvis den skal bevares skal ringen efterses med tiden. Nogle overflader kan du selv klare, men kom og spørg til hvilken overflade der holder længe, en god tommelfinger-regel er at jo dybere furerne i overfladen jo længere tid holder den.